Waar is Wijntjes: Nu wordt het menens

Tien jaar lang was ik werkzaam voor één werkgever en ineens was het over. Eind 2020 kwam er een einde aan mijn dienstverband en was ik ineens werkloos. Ik stapte niet meer om half 8 in mijn auto en ik kwam ‘s avonds niet meer rond etenstijd thuis, ineens was ik een fulltime huisvader met een uitkering. Het voelde in eerste instantie raar, maar geleidelijk aan besefte ik dat dit ook dé kans was om opnieuw te beginnen.

Het is eind 2020 en ik sta, notabene op Wereld Champagnedag, mijn “afscheidsspeech” te houden voor mijn collega’s. Het waren 10 fantastische jaren, ik ga jullie missen en ik ga nu eindelijk eens doen wat ik leuk vindt (in een notendop). Toen ik dat laatste zei hoopte ik niet op vragen van mijn collega’s, want ik wist immers nog niet wat ik precies wilde gaan doen. Nadat ik een aantal weken thuis had gezeten, en al heel wat banensites had afgestruind, kwam ik tot de schrikbarende conclusie dat ik naar veel van hetzelfde aan het zoeken was. Weer een kantoorbaan, weer 40 uur achter een bureau of weer kilometers maken en targets halen, alleen dan voor een andere baas. Dit vond ik niet echt de definitie van het roer omgooien, maar het waren wel wel banen waar ik voor gekwalificeerd was.

Het idee van een eigen onderneming begon steeds vaker mijn aandacht te trekken, echter had ik nog geen idee met wat, en hoe, ik dat vorm zou moeten gaan geven. Ondertussen had ik ook een hobby gevonden, want daar heb je ineens de tijd voor als je dochter haar middagdutje doet en het huis aan kant is. Ik had mij namelijk ingeschreven voor een wijncursus. Ik kreeg een mapje thuis gestuurd, waar een klein boekje genaamd “ik weet wat van wijn” in zat en ik kreeg een doos wijn om thuis te kunnen proeven. Vanwege de Corona pandemie kon dit helaas niet klassikaal. Little did I know, dat dit het begin van iets ontzettend moois zou zijn.

We spoelen even wat vooruit, het is inmiddels eind augustus 2022 en na ongeveer 150 kilometer rijden (zonder cruise control) kom ik, enigszins verkrampt, aan in het zonnige, pittoreske Groesbeek. Het landschap kenmerkt zich hier door de glooiende heuvels en voor even voel ik mij op vakantie. Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats vlak voor de ingang van wijnhoeve de Colonjes en de eerste druiventrossen zie ik gelijk al hangen.

Bij binnenkomst loop ik langs de trappen die naar de wijnkelder gaan en wordt ik hartelijk begroet door twee dames. Ik krijg buiten op het terras een kop koffie aangeboden en sta ik te kijken naar alle 9 hectare die de wijngaard groot is. Niet veel later druppelen de eerste medestudenten ook het terras op en binnen no time staan er zo’n 60 man te trappelen om de dag te beginnen.

Wat is er allemaal gebeurd in de tussentijd?

Tussen januari 2021 en augustus 2022 is er enorm veel veranderd. Het eerste deel van de wijncursus was een daverend succes en niet lang daarna behaalde ik naast mijn wijnvignet, ook mijn wijnoorkonde en wijnbrevet. Die laatstgenoemde geeft je de mogelijkheid om te starten met de vinologenopleiding van de Wijnacademie en de openingsdag was in Groesbeek bij wijnhoeve de Colonjes. Een zeer inspirerende dag, die mijn enthousiasme voor wijn, en alles daaromheen, nóg groter gemaakt heeft.

Ik heb mijn wens om te ondernemen gecombineerd met wat ik leuk vind. Ik wil mijn passie voor wijn, want dat is het geworden, op een enthousiasme manier overbrengen aan anderen en ik wil mensen laten ervaren wat een gigantisch veelzijdig product het is. Daarnaast is ook het hele verhaal rondom de wijn er één om te vertellen.

De tijd van een cursus volgen is voorbij, het is tijd om weer naar school te gaan en te starten met een opleiding. De onderneming staat op papier en de visitekaartjes zijn bijna klaar. Nu wordt het menens.