Si, Si, Sicilië

Uit Italië komt heel veel wijn en dat komt omdat er in Italië enorm veel verschillende druivenrassen verbouwd worden. Iedereen kent de Pinot Grigio en wellicht zijn de Barolo’s uit Piemonte en de Super Tuscans uit Toscane bij sommige ook wel bekend. Maar zeg ik Grecanico, Inzolia, Nero d’Avola of Grillo, dan begint toch menig wenkbrauw te fronzen.

We zijn op Sicilië, de meest zuidelijke wijnregio van Italië en tevens het grootste eiland in de Middellandse Zee. Gezegend met veel zonneschijn en betrouwbare matige regenval, is dit klassieke mediterrane klimaat bijzonder geschikt voor wijnbouw. De skyline van het eiland wordt voornamelijk gedomineerd door de torenhoge vulkaan de Etna, die een bijzondere invloed heeft op de verschillende bodemtypes van het eiland. Kortom, alle factoren voor het maken van kwaliteitswijn zijn aanwezig.

We zijn, om precies te zijn, in het westelijke deel van het eiland, vlakbij de stad Marsala (beroemd om zijn gelijknamige versterkte wijnen). Hier bevindt zich het Siciliaanse wijnhuis Cantine Europa. Sibliana is een toonaangevend nieuw project van dit wijnhuis met als doel om betaalbare wijnen van hoge kwaliteit te maken. Daarbij maakt men vooral gebruik van lokale druiven die de omgeving en cultuur van het eiland perfect weerspiegelen.

De productiebasis bestaat uit meer dan 4500 hectare wijngaarden in drie verschillende provincies, beheerd door toegewijde landbouwfamilies die met hedendaagse technieken oude tradities voortzetten. Een deel van deze wijngaarden zijn biologisch en de wijnen daarvan afkomstig zijn dan ook biologisch gecertificeerd.

Het is dan ook heel tof om de wijnen van dit wijnhuis aan het assortiment toe te mogen voegen. Vanaf vandaag zijn de Grecanico, Inzolia, Nero d’Avola en Grillo te vinden in de webshop. Nieuwsgierig? Klik hier om de opperbeste prijs/prestatie wijnen uit Sicilië te bekijken.